Vitamin D – više od jakih kosti!

Vitamin D nam je uglavnom poznat po važnosti za jake kosti i prevenciju osteoporoze. Posljednjih godina napravljeno je mnogo studija koje su ispitale njegovo djelovanje na zdravlje općenito te je ustanovljeno da je niska razina ovog vitamina u krvi povezana s rizikom po pojave dijabetesa, metaboličkog sindroma [1], osteoporoze kod odraslih, rahitisa u djece [2], a ako ujedno fali kalcij javljaju se razne vrste raka kao što je karcinom debelog crijeva [3], rak dojke, bolesti bubrega i depresija [4]. Pretpostavlja da najmanje 200 ljudskih gena sadrže elemente koji reagiraju na vitamin D [3], a neki istraživači preporučuju kalcij i ovaj vitamin u programima za prevenciju raka [4].

Izgleda da neke osobe imaju povećanu potrebu [1], dok su određene populacije osjetljive na nedostatak vitamina D, osobito u nesunčanom dijelu godine, po jeseni i zimi. Manjak vitamina D je opće raširena pojava, čak i u područjima s toplom klimom, odnosno količina koju tijelo stvara pomoću sunca te koja dolazi iz hrane neće uvijek biti dovoljna. Studija iz 2013. godine koja je proučavala unos nutrijenata po Europskim zemljama pokazala je da je čak 90% stanovništva s unosom ISPOD preporučene količine, što je zabrinulo znanstvenike [5]. Novija istraživanja pokazuju deficijenciju vitamina D u 69% trudnica u SAD-u [2].

U studiji s kraja prošle godine (The Journal of Nutrition, studeni 2016) istraživači su htjeli odrediti da li će povećana doza od 2000 IU vitamina D dnevno, doza koje je 3 puta veća od preporuke, imati povoljan učinak na zdravlje trudnica. Utvrđeno je da je suplementacija povećala razinu vitamina u krvi – što je odlično budući da smo se upoznati s lošim statusom ovog vitamina. Također je došlo do smanjenja koncentracije tumor nekrotskog faktora alfa (TNF-alfa) što je povoljno jer je taj protein tipično asociran s upalnim procesima. [2]

Što trebate znati?

Kako je tek odnedavno započeto testiranje ovog vitamina u krvi, tek smo sada saznali za njegov deficit u raznim populacijama. Preporučena potreba za dobro zdravlje žena i muškaraca, svih dobnih skupina od prve do 70 godine, uključujući i trudnoću, je 600 IU (15 mcg) dnevno.

Najbolji izvori vitamina D su masna riba i riblje ulje, ali i fortificirana hrana kao što je mlijeko obogaćeno vitaminom D. Mnogo manje ovog vitamina ima u goveđoj jetri, siru i žumanjku jaja – ali ne smijemo zaboraviti sintezu u koži koja se odvija kada smo izloženi sunčanim zrakama, a to je pretežno u ljetnim mjesecima. Vegetarijanci trebaju svakako pripaziti na vitamin D.

Referentna vrijednost za vitamin D u krvi je predmet rasprave, prema Vasquezu to je od 125 – 250 mmol/lit [6], a definitivno sve vrijednosti manje od 50 nmol/lit su povezane s pojavom bolesti [1], npr. razina 25 nmol/lit ukazuje na klinički manjak i mogućnost osteomalacije. [7] Viša razina vitamina D u cirkulaciji štiti od nekih oblika raka, jača imunološki sustav, smanjuje rizik od dijabetesa, i igra ključnu ulogu u smanjenju upalnih procesa. Smanjenje upalnih procesa u trudnoći je važno jer su oni povezani sa visokim tlakom, preeklampsijom, prijevremenim porodom i niskom porođajnom težinom novorođenčadi. [2] Smatra se da se vitaminom D može prevenirati dijabetes u kasnijim godinama, a odlučujući su prvi mjeseca života djeteta [1] – sjetite se vitamina D3 koje vam je pedijatar preporučio za vaše dijete u svrhu izgradnje kostiju – možda nije ni slutio da će tako dodatno ojačati imunitet, pa čak i prevenirati dijabetes kod vašeg djeteta!

Vrijedi važno pravilo da prije dodatnog uzimanja vitamina D napravite test u krvi (25-hidroksivitamin D) čija je poželjna razina u rasponu od 75 do 150 nmol/lit (prema novim istraživanjima 125-250 [6]). Za sve niže vrijednosti svakako treba povećati uzimanje vitamina D, bilo sunčanjem, bilo prehranom, bilo suplementima. [7]

Suplementacija se provodi vitaminom D3, najmoćnijim oblikom (isti oblik se sintetizira u koži čovjeka prilikom sunčanja). Ovisno o vitaminskom statusu i zdravstvenom stanju, preporučuje se 1000, 2000 ili 4000 IU vitamina D3, što je dovoljno da se dostigne optimalna razina u krvi. Iskustva pokazuju da se s 2000 IU u nekoliko mjeseci redovite suplementacije dostiže 75-87mmol/lit, a s 4000 IU nešto preko 125 mmol/lit, no kako svaka osoba pokazuje individualne varijacije, potrebno je provjeriti ponovnim testiranjem [8]. I još nešto, prilikom ponovnog testiranja, ne uzimajte suplement vitamina dvadeset dana, tada ćete dobiti realnu situaciju i tkivima [6].

Izvori:

1. Vitamin D and diabetes. Arbor Clinical Nutrition Updates, April 2004, vol 182, str 1-2.
2. Sandra Avant. Higher dose of vitamin D may benefit pregnant women. USDA Agricultural Research Service, 3.11.2016., ars.usda.gov.
3. Lappe JM i sur.: Vitamin D and calcium supplementation reduces cancer risk: results of a randomized trial. Am J Clin Nutr 2007, 85:1568-1591.
4. Harris DM i sur. Vitamin D an Colon Carcinogenesis. J Nutr vol 134, str: 3463S-3471S.
5. G. B. M. Mensink i sur. Mapping low intake of micronutrients across Europe, British Journal of Nutrition (2013), 110, 755–773.
6. Vasquez A. How to Understand, Refute, and Plan Studies Using Vitamin D. Int J Hum Nutr Funct Med, 2017; in press.
7. Elaine Hollingsworth: Preuzmite kontrolu nad svojim zdravljem i otrgnite se industriji bolesti. Zagreb, Teledisk 2006.
8. M. Šajina. Vitamin D i rak dojke (2), 17.12.2016., nutricionizam.com.

Članak je izvorno objavljen 02.03.2017. na portalu Elegant.hr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *